Европа стана заложник на снега

Над 15 хил. автомобила бяха блокирани във френските Aлпи, след като обилен снеговалеж затрупа пътищата в един от най-натоварените дни в курортите

28.12.2014 | 10:17 Редактор: Красимир Кирев
Европа стана заложник на снега

Местните власти във френските провинции в Алпите задействаха спешен план за намиране на подслон на бедстващите. Създадени са 20 центъра за настаняване. Най-много заседнали автомобили има на път за курорта Крушевел, където на височина над 2 хил. метра снегът е над 60 см. Оранжев код е обявен за 19 департамента във Франция. Пристанището в Кале е затворено заради бурен вятър. Френското вътрешно министерство дори съобщи за първа жертва, заради снега.

В централна и Северна Англия положението е също толкова тежко. Десетки хиляди са без електричество. Пътищата са заледени, а някои по-малки летище като Leeds Bradford преустановиха работа. 

Най-големи проблеми в Германия снегът създава в югозападните части на страната. Метеоролозите предупреждават за още по-силни снеговалежи до Нова година. В момента снежната покривка вече е над 20 см. Същото важи и за Швейцария. 


Властите в Белгия предупредиха шофьорите за повишено внимание, тъй като много пътища в страната са силно заледени. Препоръчва се пътуванията да се избягват. Метеоролозите очакват днес снежната покривка да надхвърли 20 сантиметра.