Президентските избори в Хърватия - тест за управляващи и опозиция

Четирима са кандидатите за поста, като с най-големи шансове е действащият държавен глава Иво Йосипович

28.12.2014 | 09:58 Редактор:
Президентските избори в Хърватия - тест за управляващи и опозиция
Президентските избори в Хърватия - тест за управляващи и опозиция

Президентски избори се провеждат днес в Хърватия. Основни претенденти за победата са Иво Йосипович, подкрепян от управляващата Социалдемократическа партия и бившият министър на външните работи и член на водещата опозиционна партия „Хърватски демократичен съюз”.

Президентският пост в Хърватия е по-скоро церемониална длъжност, отколкото ключов фактор в правенето на политики. Така или иначе обаче изборите са тест и за управляващите социалдемократи, които не успяват да се справят с икономическата криза, и за опозицията. В своята предизборна кампания Иво Йосипович, който е юрист и композитор на музика, заложи на идеи за конституционна реформа и увеличаване на децентрализацията. 

"Днес ние имаме цяло поколение млади хора, което няма сигурност, че ще има заетост. Искам да се уча от тях и да работя с тях за бъдещето. Нека не забравяме, че живеем в тази страна назаем от бъдещите поколения. Длъжни сме за подкрепим основите й. Без да го направим – няма изход от икономическата криза", заяви Йосипович на един от последните си митинги.

 

Колинда Грабар-Китарович пък е бивш външен министър и посланик на страната във Вашингтон. Има и кратка кариера в структурите на НАТО.
 

Ние ще придвижим Хърватия напред, защото само ние, а не чужденците, само ние – хърватските граждани, заедно с нашата диаспора, можем да го направим. Можем да позиционираме Хърватия там, където й е мястото – сред най-развитите държави в света, а не където е сега – в дъното на всички класации", - думи на Грабар-Китарович.

 

Хърватия записва шеста поредна година на рецесия. Очакваният икономически растеж за 2015 г. е около нула. Тези президентски избори ще станат шестите в историята на страната, която обяви независимост през 1991 г. Освен това, изборите ще бъдат първите след влизането на Хърватия в състава на ЕС през 2013 г.

Ако се стигне до балотаж, той ще се проведе на 11 януари 2015 г.