fallback

Донецк празнува Коледа, въпреки всичко

Пожеланията на всички за догодина са идентични – най-после мир в Донбас

26.12.2014 | 11:11 Автор: Красимир Кирев

Въпреки войната в Източна Украйна, за децата празниците минават по традиционния начин. Дядо Коледа раздава подаръци в детската градина, а на централния площад има висока и красива коледна елха. Подаръците за децата в Донецк обаче не са изработени в работилниците на дядо Коледа, а са част от хуманитарната помощ за региона от Русия. Тя пристигна с последния конвой, който е в Донецк от неделя. Предимно става дума за детски играчки, както и украса за коледните дръвчета. За малките има сладкиши, а за сирачетата допълнително храна. 

След като дядо Коледа раздаде всички изненади от големия си чувал, децата и родителите им отидоха в центъра на Донецк, където ги очакваше празнична програма и коледно пазаруване. Пожеланията им за новата година не са трудни за отгатване – дълготраен мир в региона. 

"За 2015 г. искаме мир, от двете страни – украинската и нашата.  Нека нещата бъдат премислени. Ние сме една нация. Искаме Донецк да просперира. 2014 г. не беше добра – война, разрушения, умират млади и стари. Толкова е тъжно", казва един от жителите на града.

 

Празненствата в Донецк бяха водени от лидера на самопровъзгласилата се република Александър Захарченко. След като изгледа кратка пиеса с братовчеда на дядо Коледа – Дядо Мраз, той пожела на гражданите само едно: 

"Искам да споделя с вас една надежда, една обща тревога. Искам да ви пожелая през следващата година най-накрая да живеем нормално на територията на Донецк. Да бъде мир...", думи на Захарченко. 

Но докато това стане, гражданите няма да имат повод за тържества,  а работилницата на Дядо Мраз ще бъдат складовите помещения на разрушения стадион Донбас Арена.

 

fallback
Още от Свят
fallback