fallback

Саудитска Арабия очаква рекорден дефицит за 2015 г. - 39 млрд. долара

Така страната ще запише най-големия си бюджетен недостиг в историята

26.12.2014 | 11:04 Автор: Красимир Кирев

Най-голямата износителка на петрол в света – Саудитска Арабия – планира бюджетен дефицит в размер на 39 млрд. долара през 2015 г. Това става ясно от окончателно одобрения бюджет на страната, публикуван от държавните медии. Натиск върху финансите на страната оказват понижените цени на петрола и решението да не бъде намалена продукцията.

Бюджет 2015 г. включва 860 млрд. саудитски риала или 229 млрд. долара харчове. Приходите са съответно 715 млрд. риала или 190 млрд долара. Правителството обеща да прибегне до своите резерви, за да нормализира ситуацията. 

Финансовото министерство пък обяви, че правителството ще се опита да свие някои разходи, чрез орязването на заплати и надбавки, които формират 50 на сто от разходното перо на бюджета. Това обаче може да предизвика остро недоволство сред младежите, които и в момента трудно се справят с цената на живота. По данни на Международния валутен фонд 2/3 от населението на Саудитска Арабия заема държавна позиция.  

Иначе според финансовото министерство, за фискалната 2014 г. бюджетът на Саудитска Арабия ще запише дефицит в размер на 14,4 млрд. долара. Това ще бъде първият случай на недостиг в бюджета от 2009 г. насам. Въпреки това страната продължава твърдо да стои на позиция, че няма да намалява производството на петрол. Ресорният министър Али ал-Наими дори каза, че това няма да се случи даже цената за барел да падне до 20 долара.

 

fallback
Още от Свят
fallback