Нови два ареста в Сидни, заради терористична активност

До момента 11 души са арестувани и обвинени, заради дейност пряко или косвено свързана с тероризма

24.12.2014 | 09:40 Редактор: Красимир Кирев
Нови два ареста в Сидни, заради терористична активност

Отрядът за борба с тероризма на Австралия арестува двама мъже за организиране на терористична дейност. Това става след предупрежденията на премиера Тони Абът за нарастване на терористичната заплаха в страната, след заложническата драма в Сидни миналата седмица.

Единият от задържаните в Сидни е 20-годишният Сюлейман Халид. В него са открити документи и чертежи, които ясно говорят за организиране на терористична атака. От полицията обявиха, че са парирали организацията й още в начален етап, тъй като няма конкретни данни за евентуално място и цел на нападението. Иначе максималната присъда за Сюлейман Халид е 15 г. затвор. Другият задържан е на 21 години. Наложена му е ограничителна заповед.

Полицията в Австралия обяви, че до момента общо 11 души са арестувани и обвинени, заради дейност пряко или косвено свързана с тероризма. И всичко това само за последните седмици след като Австралия повиши тревогата на опасност до най-високо ниво. 

Специализираните органи са открили връзка между арестуваните и групировката "Ислямска държава". В момента се полагат усилия за предотвратяването на всички възможности за презокеанско пътуване на джихадисти към Австралия. Премиерът Тони Абът признава, че симпатизантите на екстремистите в Австралия се увеличават и опасността от тероризъм е реална.