fallback

Разследване заедно Северна Корея на кибератаката срещу Sony е абсурд: Пауър

23.12.2014 | 13:31 Автор: Теодора Георгиева

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър нарече „абсурд” предложението на Северна Корея за съвместно разследване на хакерската атака срещу Sony Pictures. Дипломати от Северна Корея не са участвали на заседанието.

В началото на заседанието на Съвета за сигурност на международната организация, Пауър изрази негодуванието си по повод кибератаката, осъществена, според САЩ, в отговор на планираното излизане на филма „Интервюто“, който разказва за измислено нападение над лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

"Само такова поведение можем да очакваме от режим. който заплашва да предприеме „безжалостни контрамерки срещу САЩ” в отговор на един холивудски сатиричен филм. Задължение е на Съвета за сигурност да отнесе случая към Международния наказателен съд и да се помисли за други подходящи действия.

Ако Северна Корея иска да бъде свалена от дневния ред на Съвета за сигурност, тя трябва да започне да си признава за системните нарушения, да разбие политическите затворнически лагери, да освободи всички политически затворници, да позволи свободен и безпрепятствен достъп на независими наблюдатели на човешките права и търсене на отговорност на виновните за системните нарушения", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Русия и Китай гласуваха срещу внесеното в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН обсъждане на ситуацията за правата на човека в Северна Корея. Хакерските атаки срещу Sony Pictures са сериозен въпрос за националната сигурност на САЩ и администрацията на президента Барак Обама.

Американски правителствени източници посочиха, че според следователите атаката е "държавно спонсорирана" и че правителството на Северна Корея е замесено в случая. След терористичната заплаха президентът Обама се появи по телевизията и призова американците да "отидат на кино". Докато кибератаката е много сериозна, няма сериозни индикации за терористични планове, каза той.

На 27 декември в Ню Йорк ще се проведе публично четене на скандалния филм „Интервюто“. Идеята на организаторите е всички уплашени от хакерската атака срещу Sony да се убедят в тяхната свобода на словото.

 

fallback
Още от Свят
fallback