fallback

10 години от унищожителното цунами в Индийския океан

Bloomberg с репортаж за 10-годишнината от смъртоносното цунами в Индийския океан

23.12.2014 | 12:42 Автор: Виктория Крумова

Стивън Енгъл, Bloomberg: Това е емоционално пътуване към Као Лак за Шон Пауър и Сумит Сингбумрунг. Пауър, собственик на ресторант в Пукет, е доброволец след цунамито, а Сумит е имал ресторант на плажа. Cнаха му, готвачът му и сервитьорката са загинали тук, а съпругата и двете му дъщери едва се спасили. Ако бяха останали още една минута, щяха да загинат. Аматьорско видео от същия този плаж показва какво се е насочило към тях. Много, включително снахата на Сумит, започнали да бягат прекалено късно.

Сумит открил тялото на снаха си точно на това място, 3 часа по-късно, погребано под паднали дървета. Търсенето на близки довело много хора до храмовете в областта, превърнати във временни морги.

До днес Пауър никога не беше говорил за преживяванията си преди 10 години. Всеки ден в продължение на един месец той идвал доброволно, за да помага да се преместят хилядите почернели и подути тела, някои от които натрупани по шест едно върху друго.

Приема с насмешка всички намеци, че неизвестните му действия са героични.

Още по темата

Шон Пауър, доброволец: След цунамито се търсеха много герои. Не се обиждайте, но медиите идваха като лешояди, само за да намерят герои. Нарекоха много хора герои, но това са хората. Героите са хората, които загубиха роднините си и го преживяха, справиха се със скръбта.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Като например 41-годишния бивш готвач Къджанг Таматар, който бил наранен от клон на дърво в наводнението, а съпругата му загинала. Станал монах, за да й помогне да отиде на по-добро място в задгробния живот. Пауър казва, че той е истинският герой.

Шон Пауър, доброволец: Мисля, че това говори много за тайландците. Нямаше помощ след цунамито, някой, който да дойде на бял кон и да спаси всички. Трябваше да продължат живота си и да се справят с проблемите си.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Прекалено много хора загинаха. За един ден загинаха четвърт милион души, които се почитат по крайбрежието на Индийския океан.

 

fallback
Още от Свят
fallback