Гладът е Газа е невъобразим: Хора си варят супа от трева и гладуват с дни

Килограм месо струва 75 евро, килограм ориз стига 40 евро

06.04.2024 | 22:30 Редактор: Тодор Петров
Гладът е Газа е невъобразим: Хора си варят супа от трева и гладуват с дни

Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци са принудени за оцеляват, без да имат и най-необходимото. Салех Ейд се чуди откъде да започне разказа си. Той е строителен инженер по професия, пристигнал е тази седмица в Рафах със съпругата си и с двете си малки деца. Преди това семейството е било в град Джабалия, северно от град Газа.

"Всеки ден виждахме смъртта с очите си. С жена ми понякога по два дни нямахме нищо за ядене – абсолютно нищо", казва палестинецът пред ARD.

Плодовете и зеленчуците, отглеждани едно време масово в северната част на Ивицата Газа, вече ги няма – от пет месеца те са изчезнали от пазарите. Земеделските площи на север са изцяло опустошени.

Малкото хранителни продукти, които се предлагат, са непоносимо скъпи. Салех дава няколко примера: В момента килограм месо струва 75 евро. Килограм леща струва 40 евро – а при нас леща ядат само най-бедните. Цената на килограм ориз стига 40 евро, а преди чувал с 25 кг ориз струваше десетина евро.

Измъчените от глад хора си варят супа от трева – само и само да хапнат нещо, се казва още в репортажа на ARD. В северната част на Ивицата Газа все още има около половин милион души, които се опитват някак да оцелеят.

Изкупителната жертва сега са обикновените хора. 80 процента от загиналите във войната в Близкия изток са цивилни граждани, пише DW.

Съпругата и децата на Салех са преминали границата към Египет, а той се надява на свой ред да я пресече в понеделник. По неговите думи Газа е разрушена поне за сто години напред – няма вече нито къщи, нито училища, нито университети.

Снимка: БГНЕС


1
5 rate up comment rate down comment 2
Баце
преди 4 месеца
Ако бе мирно седяло, не би чудо видяло....... Сигнализирай за неуместен коментар