fallback

Бюджетната дисциплина на МВФ е възпрепятствала координирания отговор за борба в ебола

22.12.2014 | 13:59 Автор: Теодора Георгиева

Изискванията за бюджетна дисциплина на Международния валутен фонд са отслабили системите за здравеопазване на най-тежко засегнатите от вируса ебола африкански държави. Това показва проучване на експерти от университетите в Кеймбридж и Оксфорд. Жертвите на коварния вирус до момента са надхвърлили 7000.

Авторите на изследването обясняват, че програмите, които МВФ препоръчва са допринесли за проблемите с липса на финансови средства, персонал и липса на подготовка на здравните системи в страните, засегнати от ебола. През 2013 година, точно преди избухването на епидемията, Гвиеня, Либерия и Сиера Леоне са се сблъскали с икономическите директиви на Фонда и нито една от тях не е могла да увеличи социалните си разходи въпреки необходимостта от това в сферата на здравеопазването, смятат авторите на доклада.

Говорител на МВФ заяви, че мандатът на организацията не включва сферата на здравеопазването и е напълно погрешно да се твърди, че разпространението на ебола е последствие от политиката на фонда.

Междувременно враждебността в отдалечените горски райони на Гвинея затрудняват усилията за превенция на ебола, коментират международните хуманитарни организации. Според експертите това крие рискове, тъй като не може да се ограничи разпространението на вируса.

 

fallback
Още от Свят
fallback