Раул Кастро: Куба я очаква продължителна и трудна битка

21.12.2014 | 08:22 Редактор: Лъчезар Вълев
Раул Кастро: Куба я очаква продължителна и трудна битка

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че страната я очаква продължителна и трудна битка, преди Съединените щати да отменят икономическото ембарго на страната. Изказването идва след постигнатото тази седмица историческото споразумение между Хавана и Вашингтон за възстановяване на двустранните дипломатически отношения между двете страни.

Раул Кастро заяви, че кубинският народ приветства решението на Барак Обама, което по думите му бележи отстраняването на една пречка пред отношенията между двете страни. Той посочи, че е готов на диалог със Съединените щати по широк кръг въпроси, но подчерта, че Куба няма намерение да се отказва от социалистическите принципи.

Нашият народ трябва да разбере, че според обявените условия, това ще бъде дълга и трудна битка, въпреки, че международната общност и Съединените щати продължават да настояват за вдигане на блокадата, заяви Раул Кастро.

Кубинският президент заяви също, че очаква влиятелните кубински имигранти в САЩ да се опитат за саботират процеса по нормализация на отношенията с Вашингтон. Раул Кастро потвърди, че ще участва в срещата на върха на страните от двата американски континента в Панама през април, на която се очаква да бъде и Барак Обама.

Междувременно дни, след затоплянето на отношенията между Хавана и Вашингтон, на посещение в Куба пристигна руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. След срещата си с със заместник-председателя на Съвета на министрите на страната Рикардо Кабрисас, руският политик е заявил, че Куба няма да отстъпи от принципите си, заради обещанията на Съединените щати. Кубинската държавна телевизия съобщи, че двамата са обсъдили отличните отношения между двете страни, както и продължаването и засилването на икономическите отношения между Москва и Хавана.