Обществото в Пакистан изригна срещу талибаните

Десетки хиляди граждани участваха в „Митинг на националната солидарност“ и поискаха ликвидирането на терористите час по-скоро

20.12.2014 | 10:20 Редактор: Красимир Кирев
Обществото в Пакистан изригна срещу талибаните

Мъката заради терористичния акт в училището в Пакистан бързо прераства в гняв и недоволство срещу властите. Първите протести започнаха в град Карачи, където активисти на движението "Мутахида Кауми" се събраха, за да осъдят атаката на терористите. Те издигнаха транспаранти с повече от ясно послание: „Унищожете талибаните, за да спасите децата ни“.

Файсал Сабри, лидер на движението "Мутахида Кауми" коментира:


"Сега ние отново сме обединени, обединени срещу талибаните.  Ние вярваме, че Пакистан трябва да бъде модерна и либерална страна. Няма място за фанатици, няма място за тези бандити, които проповядват своите виждания чрез автомати Калашников.


Втори ден в столицата Исламабад активисти окупираха площада пред Червената джамия като част от организиран в социалните мрежи протест под мотото „Да си върнем нашите храмове“. Участниците в негоизразиха мнение, че именно някои джамии подхранват терористичната дейност. Затова, според тях, проблемът трябва да бъде решен не реактивно, а на нивата, където се преподава и проповядва екстремизмът.


Първата реакция на властите от общественото недоволство беше решението да вдигнат мораториума върху смъртното наказание. Двама изтъкнати бойци от редиците на талибаните бяха екзекутирани. В следващите дни съдбата им могат да последват още четирима бойци, които са в затвор в град Лахор.