fallback

История на американско-кубинските отношение в две минути

Bloomberg разглежда отношенията между САЩ и Куба през последните 50 години и възможностите за коренна промяна

19.12.2014 | 14:43 Автор: Виктория Крумова

Барак Обама: Съединените американски щати променят отношенията си с народа на Куба.

Сам Гробърт, Bloomberg: В продължение на повече от 50 години съществуваше постоянна вражда между САЩ и Куба. Сега изглежда тя е към края си. САЩ ще възстановят посолството си в Хавана, ще бъдат премахнати някои финансови рестрикции и ограничено пътуване до Куба най-после ще бъде позволено. Как се случи тази промяна? Да видим основните неща:

През 1959 Фидел Кастро сваля от власт подкрепяния от САЩ Фулхенсио Батиста като президент на Куба. Има кратък, много кратък период, в който САЩ приветстват Кастро, но към 1960 става напълно ясно, че двете нации няма да се разберат.

Оттам отношенията се влошават. Ето някои основни моменти:

Още по темата

Започваме с търговското ембарго. След това САЩ скалъпва инвазия в Залива на прасетата в Куба. Следва втора степен на заплаха по време на Кубинската ракетна криза, след което се налага забрана за пътуване. До 70-те години на ХХ в. САЩ и Куба се намесват във войни от Централна Америка до Африка. Куба е втората страна, добавена в списъка на Държавния департамент на държавите, спонсориращи тероризъм, и разбира се, кой може да забрави Елиън Гонзалес.

През 2006 Фидел Кастро се разболява и предава властта на брат си Раул.

С промени в ръководството на двете държави, САЩ и Куба наистина започват да правят малки стъпки към възстановяване на връзките. Но през 2009 тези усилия дерайлират, когато американецът Алън Грос е арестуван от кубинските власти и осъден на 15 години затвор за шпионаж. Към средата на 2013 стартират тайни преговори между САЩ и Куба. Тези преговори започват в Канада и всъщност приключват във Ватикана.

Още по темата

Преговорите доведоха до освобождаването на Грос тази седмица, както и на американски шпионин. В замяна, САЩ освобождават трима кубински шпиони.

След размяната на затворници вратите най-накрая са отворени за премахването на последната важна останка от Студената война.

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback