Владимир Путин: Русия ще излезе от кризата още по-силна

18.12.2014 | 18:10 Редактор: Лъчезар Вълев
Владимир Путин: Русия ще излезе от кризата още по-силна

Моментната икономическа ситуация в Русия е провокирана от външни фактори. Това каза руският президент Владимир Путин по време на своята ежегодна пресконференция, която се провежда на фона на безпрецедентната финансово-икономическа ситуация в страната. В присъствието на 1200 журналисти държавният глава заяви, че излизането на страната от настоящата ситуация няма да отнеме повече от две години. Сред темите, засегнати по време на брифинга бяха също кризата в Украйна, както и отношенията между Кремъл и Запада.

По време на своята ежегодна пресконференция, която се провежда на фона на безпрецедентната финансово-икономическа ситуация в страната, руският президент Владимир Путин отговори на въпросите на общо 39 журналисти. В продължение на 3 часа и 27 минути той направи своеобразна равносметка за изминалата година, като основните телевизионни канали в Русия предават събитието на живо. Централна тема на брифинга тази година беше икономическата ситуация в страната. Руският президент подкрепи политиката на централната банка и изрази сигурността си, че курсът на рублата ще се стабилизира , но не отрече възможността от инфлация и увеличаване на цените. Като причина за икономическата ситуация в Русия Путин посочи, че на първо място това се дължи на външни фактори.

"Разбира се сегашната ситуация е предизвикана на първо място от външни фактори. Но ние също така разбираме, че не сме направили много от нещата, които планирахме да направим, за да диверсифицираме нашата икономика през последните 20 години", заяви Путин. Той прогнозира неизбежен растеж на руската икономика, като по думите му това ще стане в най-лошия случай след две години.

"Няма съмнение, и бих искал да го подчертая, че покачването на рублата и излизането от сегашната ситуация е неизбежно. Колко време ще отнеме това? В най-лошия случай това ще са две години. След това растежът ще е неизбежен", каза още Владимир Путин. Според руския президент наложените от Запада санкции са цената, която Русия плаща за желанието си да се съхрани като нация и цивилизация. Путин подчерта, че Съединените щати създават опасност за страната му с реализацията на плана си за противоракетна отбрана.

Американските военни бази са навсякъде по света и искате да кажете, че ние се държим агресивно? Има ли здрав разум в това?  Какво правят американските въоръжени сили в Европа, включително тактическите ядрени оръжие? Какво правят те там? Бюджетът на нашето министерство на отбраната за следващата година се е увеличил и е  около 50 млрд. долара. А бюджетът на Пентагона е близо десет пъти по-голям", допълни руският президент.

Накрая на брифинга господарят на Кремъл коментира и кандидатирането му за нов мандат, начело на Русия, като заяви, че решението по този въпрос зависи от това какви резултати ще покаже развитието на страната.