Въпросителните около изборите в Гърция остават

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Атина

18.12.2014 | 14:10 Редактор: Георги Стоянов
Въпросителните около изборите в Гърция остават
Въпросителните около изборите в Гърция остават

Елиът, хората на Самаръс получиха едва 160 от тези 300 гласа - доста под необходимите им 200.

Елиът Готкин: Точно така Марк. Виж, можеше да е и по-зле, но не и много по-зле. Да незабравяме, че твърдата подкрепа, която очаквахме за управляващата коалиция, беше 155.

С толкова депутати в парламента разполага коалицията. Те успяха единствено да привлекат 5-ма независими законодатели да гласуват за тях, да подкрепят кандидатурата на Ставрос Димас за президентския пост.

Още по темата

Никой неочакваше те да спечелят миналата нощ. Никой не смяташе, че той ще събере 200 гласа.

Това, за което хората следяха, беше колко близо, колко близо той ще се приближи до 180-те гласа, от които ще се нуждае при третото гласуване на 29 декември.

И отговорът, поне според Bank of America, е следният. Вчера те всъщност очакваха 162 гласа, така че сега ситуацията е по-лоша от техния основен сценарий.

Премиерът може да се опита да измисли начини да привлече други парламентаристи към своята кауза.

За да спечели тези допълнителни гласове, някои анализатори като Bank of America предполагат, че той ще предложи възможност за съставяне на правителство от технократи.

Някои дори предполагат, че той ще свика предсрочни избори независимо, какво се случва.

Разбира се, другото нещо, което не трябва да забравяме, е, че политиците като цяло харесват работата си, и някои от тях може би се страхуват, че едни евентуални избори биха ги лишили от нея.

Така че може би те ще се фокусират върху проблема по-сериозно при това трето гласуване на 29 декември и ще гласуват за Ставрос Димас за президент, с което необходимостта от избори ще отпадне.

Елиът, пазарите не изглеждат особено притеснени от гласуването миналата нощ.

Елиът Готкин: Да търговията едва бе повлияна. Гръцките облигации поевтиняха леко тази сутрин, ако съм видял правилно, но нищо подобно да голямата разпродажба, която настана след шокиращото изявление миналата седмица, че ще има предсрочни избори за президент.

Мисля, че много хора сега предпочитат да запазят барута си сух до това трето гласуване на 29 декември.

Или поне докато видят, колко близо Самарас се приближава до тези 180 гласа, преди да решат, какво точно да направят.