fallback

Светът приветства размразяването на отношенията между Куба и САЩ

18.12.2014 | 13:27 Автор: Красимир Кирев

Папа Франциск беше първият, който поздрави Куба и САЩ за това, че дадоха "началото на края" на кризата в отношенията им. ЕС официално определи новината като историческа повратна точка, а лидерите на страните от Латинска Америка, които по същото време провеждаха своя среща на върха, избухнаха в аплодисменти след думите на Барак Обама и Раул Кастро.

"Краят на блокадата на Куба дава шанс на страната да се впише в международната общност много по-пълноценно. Това ще е от голяма полза за кубинския народ, а и цяла Латинска Америка. Поздравления за президентите Кастро и  Обама", възкликна президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън изрази надежда, че ангажиментът на Вашингтон в Куба ще доведе до истински и устойчиви реформи на острова, от които най-облагодетелствани да са неговите граждани. Настоящият държавен секретар Джон Кери вижда полза и за САЩ:

 

"Политиката спрямо Куба през последните десетилетие не постигна целта си. Всъщност тя води по-скоро до до изолация на САЩ, отколкото на Куба. Истината е, че ние подадохме ръка на държави, с които имаме много по-трудни за преодоляване различия", посочи Кери.

 

Кубинските дисиденти приеха размразяването на отношенията със САЩ със смесени чувства. Те не бързат да се радват, защото трудното тепърва предстои. Иначе гражданите Куба бяха щастливи. За това говореха няколко празнични митинга в столицата Хавана. „Вива Фидел и Раул – нека живеят вечно“ беше най-силно скандираният лозунг…

 

fallback
Още от Свят
fallback