Силните снеговалежи в Япония взеха пет жертви

18.12.2014 | 13:12 Редактор:
Силните снеговалежи в Япония взеха пет жертви
Силните снеговалежи в Япония взеха пет жертви

Втори ден Япония е в плен на снежен ад. Лошото време стана причина за смъртта на най-малко пет души. Природната стихия доведе до отмяната на около 500 вътрешни и международни полети. В някои райони на страната скоростта на ветровете достигна до 160 км/ч, а снежните преспи са по метър и половина.

 

Метеоролозите предупреждават хората да бъдат предпазливи и да стоят по домовете си. Силната буря в префектура Шимане е изхвърлила на брега китайски риболовен съд с 25 души на борда. Част от тях са в болница с различни травми, а двама са в неизвестност. Най-тежко е пострадал остров Хокайдо, където е преустановено движението на 150 влака, както и десетки полети.

Прекратени са занятията в над 960 училища. Не работят и детските градини. Заради силните вълни в североизточната част на остров Хоншу са евакуирани 240 жители, а на други 1500 души е било препоръчано да напуснат домовете си. Силните снеговалежи станаха причина за 130 пътни катастрофи с 15 ранени.

Движението по пътищата е силно затруднено. По данни на националното метеорологично управление в префектура Ниигата дебелината на снежната покривка достига 160 см, а на Хокайдо за изминалото денонощие се е натрупал 90 см сняг. Скоростта на поривите на вятъра на места надхвърля 30 метра в секунда.