Страх от нова политическа криза в Гърция

Така анализатори и медии в южната ни съседка коментират провала на първия кръг от гласуването за президент

18.12.2014 | 10:41 Редактор: Красимир Кирев
Страх от нова политическа криза в Гърция

Управляващата коалиция събра крайно недостатъчните 160 гласа в подкрепа на нейния кандидат Ставрос Димас и няма изгледи да привлече на своя страна още 20 депутати. Независимите депутати, които се очакваше най-лесно да бъдат спечелени на страната на Димас, са в капана на тяхната позиция против мерките за икономии. Затова, за да бъдат принципни пред избирателите си, те нямат право на друг ход освен да не подкрепят президента и да настояват за нови избори.

Иначе острата конфронтация между управляващи и опозиция продължи веднага след гласуването. Андонис Самарас, министър-председателят на Гърция, коментира:


"Имаме още две възможности пред нас. Надяваме се, че ще имаме избран президент. Гърция се намира в трудна ситуация и депутатите надявам се осъзнават, че не можем да си позволим приключения"

 

Не закъсня и отговорът на Алексис Ципрас, лидер на опозиционната партия СИРИЗА:


Всяването на страх и подстрекателството от последните дни се оказа напразно. Стратегията на страха пропадна. Утрешния ден е по-демократичен и по-оптимистичен за Гърция. Скоро ще излезем от тази ситуация и ще създадем демокрацията, която гражданите искат.


От изявленията на политическите лидери става ясно, че шансовете за обрат преди 23 декември, когато е второто гласуване са илюзорни. Ако и то се провали, гръцките управляващи са изправени пред тежки коледни преговори с малък шанс за успех. Вече дори се говори за евентуална дата за предсрочни избори – 25 януари.