fallback

Медведев: Русия има валутните ресурси и пазарните инструменти да реагира

Паниката сред гражданите обаче изглежда все по-трудно обратима

17.12.2014 | 16:55 Автор: Красимир Кирев

Още по темата

Медведев проведе кризисна среща с ръководството на централната банка и мениджъри на най-големите руски компании. Той посочи две независещи от Русия причини, заради които рублата се сгромоляса – понижението на цената на петрола и политическия натиск отвън. „Финансовите пазари, до които имаха достъп нашите компании и банки са практически затворени“, коментира Медведев и заяви, че за момента не вижда причина да бъдат въведени по-строги регулации на валутния пазар в Русия.  

"Екстремните регулации, които имахме в определен период не са надеждни. Бъдещите ни действия трябва да се основават на пазарни механизми. Цифрите, които виждаме в последните няколко дни не отразяват реалната картина. Без основание те излязоха до зоната на комфорт за хората и икономиката. Роля тук изиграха и емоциите" - думи на министър-председателя на Русия.

 Медведев призова най-големите руски износители така да управляват приходите си в чуждестранна валута, че да не причиняват допълнителна волатилност на рублата.

Гражданите на страната посочиха два основни виновника за ситуацията. Според някои причината се крие в грешната политика на правителството. Други пък вярват, че всички неприятности са причинени от Запада. "Трябва народът да се успокои. Сега хората ще се втурнат да теглят кеш от банките и да купуват каквото могат.  Но това е сигурен път към банкрута. Ясно е – американците искат да свалят нашия президент", казва Александър, жител на Москва.

Почти всички луксозни магазини в Москва затвориха временно врати. Служителите им изтеглиха стоките, за да ги върнат по-късно с коригирани цени. Автомобилните компании съобщават за огромен скок на заявките за нови коли, тъй като руснаците се притесняват, че скоро от парите им няма да остане нищо.

 

fallback
Още от Свят
fallback