Медведев: Русия има валутните ресурси и пазарните инструменти да реагира

Паниката сред гражданите обаче изглежда все по-трудно обратима

17.12.2014 | 16:55 Редактор: Красимир Кирев

Медведев проведе кризисна среща с ръководството на централната банка и мениджъри на най-големите руски компании. Той посочи две независещи от Русия причини, заради които рублата се сгромоляса – понижението на цената на петрола и политическия натиск отвън. „Финансовите пазари, до които имаха достъп нашите компании и банки са практически затворени“, коментира Медведев и заяви, че за момента не вижда причина да бъдат въведени по-строги регулации на валутния пазар в Русия.
 

"Екстремните регулации, които имахме в определен период не са надеждни. Бъдещите ни действия трябва да се основават на пазарни механизми.
Цифрите, които виждаме в последните няколко дни не отразяват реалната картина. Без основание те излязоха до зоната на комфорт за хората и икономиката. Роля тук изиграха и емоциите" - думи на министър-председателя на Русия.

 Медведев призова най-големите руски износители така да управляват приходите си в чуждестранна валута, че да не причиняват допълнителна волатилност на рублата.

Гражданите на страната посочиха два основни виновника за ситуацията. Според някои причината се крие в грешната политика на правителството. Други пък вярват, че всички неприятности са причинени от Запада. "Трябва народът да се успокои. Сега хората ще се втурнат да теглят кеш от банките и да купуват каквото могат.  Но това е сигурен път към банкрута. Ясно е – американците искат да свалят нашия президент", казва Александър, жител на Москва.

Почти всички луксозни магазини в Москва затвориха временно врати. Служителите им изтеглиха стоките, за да ги върнат по-късно с коригирани цени. Автомобилните компании съобщават за огромен скок на заявките за нови коли, тъй като руснаците се притесняват, че скоро от парите им няма да остане нищо.