fallback

Хиляди протестиращи искат прекратяване на огъня в Газа, хуманитарната криза ескалира

За построяване на временното пристанище в Газа ще са нужни поне два месеца

10.03.2024 | 13:44 Автор: Елеонора Танева

Американски военен кораб плава към Близкия изток, носейки оборудване за изграждане на временен кей край бреговете на Газа, съобщи Централното командване на армията на Съединените щати. Пристанището има за цел да приема по море хуманитарна помощ за палестинците. Посланикът на Израел у нас заяви в предаването ''Брюксел 1'', че мирът към момента е невъзможен.

Американският плавателен съд "Ген. Франк Бесон" отпътува за Газа 36 часа след като в годишната си реч пред Конгреса Джо Байдън критикува Израел за недопускането на достатъчно подкрепа за цивилните палестинци в Газа. От Пентагона съобщават, че за построяването на временното пристанище ще са нужни поне 2 месеца, както и 1000 американски военнослужещи. 

"Израел трябва да допусне повече хуманитарна помощ в Газа и да увери, че доброволците няма да пострадат в кръстосания огън. Хуманитарната помощ не трябва да бъде оставена на втори план, или да бъде разменна монета. Защитаването и опазването на невинни животи трябва да е приоритет", заяви Байдън.

Междувременно десетки хиляди хора маршируваха в центъра на Лондон, призовавайки за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

А в Израел се проведе поредният антиправителствен протест. Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите, които блокираха. Демонстрантите искат незабавно прекратяване на войната в Газа.

"Очевидно ни трябва ново правителство. Но преди всичко трябва спрем кръвопролитието, да предпазим живота на заложниците, израелците, палестинците в Газа и Западния бряг", заяви Синди Коен.

Организациите игнорират информацията за сексуално посегателство от страна на "Хамас" към израелци, съобщена в доклад на ООН – това заяви посланикът на Израел в България Йоси Леви Сфари в "Брюксел 1".

Ние се радваме, че ООН потвърждава това, което казва Израел досега, че тези зверства включват брутални актове, което представлява и сексуално насилие срещу жени. 

Посланик Сфари е категоричен - рано е да се говори за създаване на две държави, когато мирът е все още невъзможен.

"Но мир с кого? С коя част от обществото в Палестина можем да имаме такова мирно решение? Те подкрепят "Хамас". Можем да си затворим очите, но "Хамас" е избран демократично. Всички социологически проучвания сочат, че "Хамас" е подкрепян от палестинците. Така че с кого да водим преговори?", коментира посланик Сфари.

До момента Израел и "Хамас" не успяват да се договорят за планираното прекратяване на огъня през започващия свещен за мюсюлманите месец Рамадан.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback