ЕС осъди руската атака в Одеса при срещата на Мицотакис със Зеленски

"Повече от всякога ние подкрепяме Украйна", заяви Урсула фон дер Лайен

07.03.2024 | 07:53 Редактор: Елеонора Танева
ЕС осъди руската атака в Одеса при срещата на Мицотакис със Зеленски

Категорично осъждам ужасяващата атака на Русия срещу Одеса по време на срещата между Владимир Зеленски и Кириакос Мицотакис. Това коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter. 

Тя подчерта, че "никой не спира този нов опит за тероризъм – разбира се, нито двамата лидери на място, нито смелите хора на Украйна. Повече от всякога ние подкрепяме Украйна", заключи Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че нападението е "още един знак за страхливата тактика на Русия в нейната агресивна война срещу Украйна", информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Това също е достойно за осъждане на тактиката на Кремъл. Пълна подкрепа от  ЕС. Украйна и нейният смел народ няма да се променят", написа Шарл Мишел в Twitter.

По време на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Одеса Русия нанесе ракетен удар по пристанището. 

"Бяхме в пристанището на Одеса, президентът Зеленски и неговият персонал ни направиха обиколка, обяснявайки ни, от една страна, значението на пристанището за износа на Украйна, а от друга, показвайки ни значителните щети, причинени на тази критична инфраструктура, когато чухме сирени. И малко след това, когато вече се качвахме в колите си, имаше силна експлозия", сподели Мицотакис.

Според служителите от администрацията на министър-председателя експлозията на руска ракета е станала на разстояние 80 метра от мястото, където се намира гръцката мисия. Има и информация, че на 150 метра от неговия конвой е нанесен удар с дрон камикадзе от типа Geranium-2, но той (както и пристигането на ракетата) не е официално потвърден.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
VH-1
преди 4 месеца
За бъдещето на Европа ще е полезно, ако нейните лидери се *** от време на време от страх, защото те просто изгубиха всякакво чувство за мяра! Сигнализирай за неуместен коментар