fallback

Криза със заложници в Сидни

Между 30 и 50 души са в плен в кафене в центъра на града

15.12.2014 | 08:52 Автор: Красимир Кирев

Все още няма официално потвърждение кои са похитителите. Знаме с ислямският символ Шахада подсказва, че зад него стоят екстремисти. Не е изключено участието на организацията Ислямска държава. Полицията вече е осъществила контакт с въоръжен нападател в кафето.

Въоръженият щурм е станал в понеделник, 15 декември сутринта в 09:45 местно време в кафене от веригата Линд. Веднага след това заложниците бяха принудени да се покажат на прозорците с вдигнати ръце. Центърът на Сидни е отцепен, в това число сградата на операта, в която е намерен подозрителен пакет.  На 7-я час от заложническата драма трима души успяха да избягат от кафенето и са спасени. По-късно това направиха още двама похитени. 

Австралийският премиер Тони Абът призна, че провокацията може да има политически мотиви, тъй като Австралия е един от най-близките съюзници на САЩ в борбата с джихадистите:   

"Все още не знаем какви са мотивите на нападателите. Не знаем дали са политически със сигурност, но има такива индикации. Трябва да осъзнаем, че дори в общество като нашето, има хора, които искат да ни наранят. Затова полицията и всички служби за сигурност са готови да реагират. Призовавам всички австралийци – ние сме мирна страна и нека останем такава. Нека всеки отиде на работа спокойно. Ако видите нещо подозрително, има национална гореща линия, не се притеснявайте да я използвате!", каза Абът, в обръщение към нацията.

 

Още по темата

Символът шахада е силно разпространен в ислямския свят и не означава непременно терористична обвързаност. Той е изобразен и на знамето на Саудитска Арабия. Използва се обаче и от групировките  Jabhat Al-Nusra и  al-Qaida.

 

fallback
Още от Свят
fallback