fallback

Давутоглу: Ще накажем заговорниците срещу правителството

Турските власти защитиха предприетата от тях акция срещу задържаните журналисти и служители на полицията

15.12.2014 | 08:47 Автор: Красимир Кирев

"Всеки, който се опитва да заговорничи срещу правителството ще понесе отговорността си", заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Изявлението му идва на фона на острите критики от страна на ЕС , според който обиските на редакцията на вестник Заман и сградата на телевизия Саманьолу противоречат на европейските ценности.

Турският президент Реджеп Ердоган обясни, че мащабната акция, проведена в 13 града в Турция е целяла разбиването на терористична мрежа, чиято цел е била преврат и свалянето на правителството.  Реакциите след арестите на 24 официални лица и журналисти, близки до Фейтула Гюлен са повече от остри. 

"Полицейския произвол и арестите са несъвместими със свободата на печата, която е основополагащ принцип на демокрацията", заявяват в обща декларация върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан. Но нито тя, нито критиките от много неправителствени организации притесняват турските власти. 

"Тези, които твърдят, че не ги е страх от нищо, тези, които искат всичко да бъде разкривано – защо днес са изпаднали в паника? Защо искат да провокират протести? Защо се опитват да пречат на разследването? Всички, които щурмуват държавни институции или пък подслушват срещите на премиера и президента на страната, тези които правят конспирации срещу тайните служби – тези действия няма да останат безнаказани!", отсече Давутоглу.

Много турски медии изразиха съпричастност със своите колеги и за пореден път повдигнаха въпроса за свободата на словото. Фактът, че атакуваните медии са единствените силни опозиционни играчи на медийния пазар показва желанието на президента Ердоган да затвори устата на своите критици се казва в съобщение на Фондацията на журналистите и писателите в Турция.

 

fallback
Още от Свят
fallback