fallback

Лавров нарече безсмислен дипломатическия натиск на САЩ срещу Русия

Москва призова Вашингтон да започне да зачита нейните интереси и да ги приема като равностойни

15.12.2014 | 08:42 Автор: Красимир Кирев

Опитите на САЩ да притискат Русия по отношение на външната й политика са безсмислени. Това обяви руският топ дипломат Сергей Лавров след среща с американския държавен секретар Джон Кери.  Москва призова Вашингтон да започне да зачита нейните интереси и да ги приема като равностойни, като това би била важна крачка към нормализирането на отношенията между двете супер сили.

Срещата на двамата дипломати се проведе в американското посолство в Рим. След нея руското външно министерство написа във Фейсбук, че дипломацията между САЩ и Русия трябва да почива на равнопоставеност на интересите.  Това стана малко след като САЩ приеха нов закон с името „Закон за подкрепа на свободата на Украйна. Той предвижда допълнителни санкции срещу Русия, както и помощ за Украйна  под формата на военна техника за 350 млн. долара.  

Иначе Кери и Лавров обсъдиха последното развитие на ситуацията в Източна Украйна. И двамата настояха да бъдат спазвани споразуменията от Минск, макар че за всички е очевидно, че това не се случва. Москва за пореден път настоя за съставянето на контактна група, която да подобри диалога между Киев и самопровъзгласилите се власти в Донбас. 

Двамата дипломати разговаряха и за конфликта между Израел и Палестина. След като Джон Кери преди седмица определи бъдещето на мирните преговори като всичко друго, но не и празна идея, той получи подкрепа за това и от Лавров.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback