fallback

Национална стачка в Белгия на 15 декември

13.12.2014 | 17:07

Самолети, влакове, трамваи и автобуси няма да се движат на 15 декември в Белгия, съобщи АФП, цитирайки белгийските синдикати.

Белгия ще бъде парализирана от национална стачка, организирана от профсъюзите срещу политиката на икономии на правителството.

От Лиеж до Турне, от Арлон до Остенде, нито една провинция няма да остане незасегната от протестът, наречен "Общ фронт".

Протестът е организиран от трите големи синдиката в страната: FGBT /социалисти/, SCS /християндемократи/ и CGSLB /либерали/.

Заедно, те от няколко седмици увеличават натиска над дясното правителство на Шарл Мишел.

Транспортът ще бъде засегнат най-силно.

Протестът започва от неделя

Още от неделя, в 22:00 местно време авиодиспечерите започват стачка. Според Belgocontrol това ще доведе до блокиране на излитанията и кацанията за 24ч.

Едновременно с това ще спрат и влаковете, включително и международните Thalys /към Париж, Амстердам и Кьолн/ и Eurostar /за Лондон/.

В понеделник трамваи, автобуси и метро няма да се движат в цяла Белгия.

Ситуацията може да се влоши по автомагистралите, понеже един шофьорски синдикат, свързан с FGTB разлепи следното съобщение: "Шофьори на камиони, парализирайте страната на 15 декември!".

Училища, затвори, администрации и дори съдилищата трябва да се включат също към стачката.

 

Синдикалната асоциация на магистратите обяви в петък "пълната си солидарност" със стачниците, осъждайки "застрашаването на публичните услуги".

Програмите на обществените радиостанции трябва да бъдат заменени с музика, с изключение на новините.

Индустриалният и дистрибуторският сектор, както и пощата и почистването също би трябвало да се забавят или да спрат.

Белгийските синдикати успяха да съберат около 120 000 души на протест в Брюксел на 6 ноември. Те продължават да не приемат програмата за реформи, целяща икономии от 11 млрд евро за пет години.

Пакетът предвижда още увеличаване на възрастта за излизане в пенсия от 65 на 67 години от 2030г., както и съкращения в публичната администрация, културата и транспорта.

Синдикатите не искат да приемат от 2015 спирането на индексацията на заплатите спрямо инфлацията.

Не са съгласни с липсата на социален диалог.

Действията, предвидени от синдикатите, особено блокиране на достъпа до предприятия, ядоса главната организация на работодателите, FEB, която подкрепя мерките

fallback
Още от Свят
fallback