Русия ще реагира при нови санкции от Вашингтон

Конгресът на САЩ подготвя нови санкции за руски оръжейни компании и инвеститори в петролни проекти

13.12.2014 | 13:41 Редактор: Мариета Иванова
Русия ще реагира при нови санкции от Вашингтон

Русия ще вземе контрамерки, ако Вашингтон наложи нови санкции на Москва заради украинската криза, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Reuters.

Американският Конгрес подготвя нови санкции за руски оръжейни компании и инвеститори във високотехнологични петролни проекти в страната. Президентът на САЩ Барак Обама обаче, все още не е подписал законопроекта.

Припомняме, че преди дни Обама заяви, че просто увеличаване на санкциите срещу Русия няма да доведе до промяна в позицията на Путин. По думите му това можело да стане, ако държавният глава се убеди, че САЩ и ЕС действат заедно в дългосрочен план.

„Няма да е възможно да оставим това без отговор,” коментира Рябков, цитиран от Интерфакс, като не е посочил каква форма ще придобият контрамерките на Москва.

Отношенията между Русия и САЩ се намират в най-ниската си точка от Студената война след като през март Русия анексира Крим от Украйна и подкрепя проруските сепаратистите в Източна Украйна, отбелязва Reuters.

Още по темата

Западът твърди, че има солидни доказателства, че Русия е въоръжила сепаратистите- обвинение, което Москва отрича; и заедно с ЕС наложи серия икономически санкции на руски граждани и компании.

Русия отвърна на удара и наложи ограничения на вноса на храни от редица западни страни.