fallback

Стачка в Италия срещу икономическата политика на Матео Ренци

12.12.2014 | 19:38 Автор: Теодора Георгиева

Десетки хиляди италианци излязоха по улиците на големите италиански градове, за да протестират срещи икономическите и социалните реформи на премиера Матео Ренци. За първи път от 3 години насам двата най-големи синдиката в Италия организират съвместен протест.

С лозунги „Така не може“, протестиращите настояват да се внесат промени в новоприетия закон за реформа на трудовия пазар и поправки в бюджета, който неотдавна беше одобрен от парламента. Демонстрантите също призовават за гарантирано право на труд и за достойно заплащане.

Те негодуват срещу плана на Ренци да въведе по-гъвкави правила за наемане и уволняване на служители, което според тях ще подкопае правата на трудещите се.Правителството пък твърди, че реформите са необходими, за да се даде тласък на крехката икономика и да бъдат привлечени инвестиции.

"Искаме работа, няма да могат да се създадат работни места като се орязват правата на работниците. Искаме равни права за всички. Искаме си нашите права, искаме демокрация, която ни крадат заедно с достойнството на италианския народ и работниците, коментира протестиращ. 

"Мисля, че е време да се измъкнем от това неща. Имаме само безполезни хора, които дават обещания, а не правят нищо. Всичко е само едно бърборене, никакви действия не виждаме, заяви демонстрант.

Стачката засегна всички сфери на транспорта, включително железопътния, авиационния и морския. Протестът предизвика неудобство за жителите на италианските градове. Стачката е сред най-големите профсъюзни прояви от 2011 година насам, когато тогавашният премиер Марио Монти прокара строги мерки на икономии, за да извади страната от дълговата криза. От 2008 година насам брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 9 на сто, младежката безработица достигна 43%, а над 80 000 фирми бяха закрити.

 

fallback
Още от Свят
fallback