fallback

Разширяват с 40 хиляди квадратни километра зоната на издирване на MH370

Коментар на Хслинда Амин за Bloomberg от Сингапур

12.12.2014 | 17:01 Автор: Георги Стоянов

Какво казват разследващите сега?

Хслинда Амин: Ивон, те казват, че е възможно, повтарям възможно, MH370 да е паднал под по-широк ъгъл, отколкото първоначално се предполагаше.

Ако това е вярно, тогава самолетът може би е прелетял по-голямо разстояние в няколкото минути след спирането на двигателите.

Ето защо през последните няколко седмици районът, който се претърсва е разширен с около 40 хиляди квадратни километра.

Разследващите казват, че той вероятно може да се намира на дъното на океана на цели 90 километра от мястото, където според сателитните снимки горивото му вероятно е свършило.

Сонари се използват, за да се сканира цялата площ. Ивон,  разбираме, че досега са изследвани едва 16% от идентифицирания район.

Това говори за предизвикателствата, пред които са изправени. Разбира се, Австралия координира усилията по претърсването.

А какво казва разследването за това, какво е предизвикало катастрофата?

Хслинда Амин: Те казват, че самолетът вероятно е паднал в морето, като е следвал спирала, обратна на часовниковата стрелка, след като десният, я след това левият двигател са останали без гориво.

Това е най-вероятният сценарий, но разследващите казват, че дори това не може да се каже със сигурност.

Търсенето както ти каза по-рано, продължава вече 9 месеца. Това е първата фаза от двустепенния процес на издирване.

Първата стъпка е да се изготви акуратна картина на океанското дъно, докато втората предвижда използването на подводни сонари, които ще осигурят картина с висока резолюция.

Това е най-дългото търсене на самолет в модерното въздухоплаване. Неотдавна изпълнителният директор на Emirates каза, че според него информация за изчезналия самолет е укрита.

Той посочва, че нежеланието за споделяне на разузнавателна информация пречи на разследването. Това е такава мистерия Ивон.

fallback
Още от Свят
fallback