Русия е потвърдила пред ЕК спирането на Южен поток

12.12.2014 | 13:26 Редактор: Лъчезар Вълев
Русия е потвърдила пред ЕК спирането на Южен поток

Русия е потвърдила пред Европейската комисия отказа си от проекта за газопровода „Южен поток“. Това е станало в телефонен разговор между руския министър на енергетиката Александър Новак и зам.-председателя на Комисията и еврокомисар по енергийния съюз Мирош Шефчович, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Разговорът между двамата се е състоял по време на министерската среща в Брюксел на страните, участващи в проекта „Южен поток“ на 9 декември. Тогава участниците във форума предположиха, че решението на Русия не носи окончателен характер и помолиха енергийния еврокомисар да „получи разяснения от руската страна“.

Междувременно стана ясно, че в началото на януари Европейската комисия ще представи предложение за структурата на работната група по осигуряване на енергийната сигурност на страните, участващи в проекта „Южен поток”. В рамките на тази група ще бъдат активизирани усилията по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа.

Спирането на проекта бе обявено на 1 декември от руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Турция. Държавният глава обясни прекратяването на "Южен поток" с отказа на България, направен под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия.