BBC News: България събира парчетата от „Южен поток”

12.12.2014 | 13:12 Редактор: Лъчезар Вълев
BBC News: България събира парчетата от „Южен поток”

България събира парчетата от проекта Южен поток и не знае какво да прави с тях. Това се казва в репортаж на Би Би Си от пристанище Варна, посветен на спирането на проекта. Британската медия разказва за изоставените тръби на порта в морската ни столица и реакциите след обявеното от Москва прекратяване на проекта.

Застанете на брега до пристанището на Варна и ще видите струпани пред вас части от „Южен поток”. Стотици дълги черни тръби, някои все още натоварени на товарните кораби. Те трябваше да бъдат положени под мрачните води на Черно море и да пренасят руски газ директно до Югоизточна Европа, заобикаляйки Украйна. Но внезапно и едностранно Владимир Путин обяви прекратяването на проекта. Така журналистът от Би Би Си Крис Морис започва материала си.

В статията пише още, че никой на варненския порт не е готов да говори за захвърлените тръби, а местното представителство на „Южен поток” е било затворено в деня, в който екипът на британската медия е пристигнал на мястото. Медията допълва, че София все още не е получила официално уведомление от Москва, че проектът е отменен, а Европейската комисия „иска разяснения” по въпроса.

Би Би Си търси мнението на варненци на градския пазар за плодове и зеленчуци. Според статията за обикновените хора има далеч по-важни проблеми от Южен поток. В заключение Би Би Си пише, че за Европейския съюз Русия се е превърнала от стратегически партньор в стратегически проблем, а Черноморието се намира на една от фронтовите линии между Брюксел и Москва.