fallback

САЩ: Санкциите отслабват военната машина на Путин, новият пакет е смазващ

ЕК ще продължи да подкрепя държавите членки, посочиха в позиция

23.02.2024 | 18:55 Автор: Вяра Димова

В навечерието на втората годишнина от войната в Украйна Европейският съюз одобри 13-ия пакет от санкции срещу Русия. В списъка са добавени близо 200 лица.

Мерките са насочени към военния сектор като са засегнати и лица, замесени в снабдяването с ракети от Северна Корея. Обект на допълнителни ограничения са организации, които биха могли да помогнат за технологичното укрепване на руския потенциал в отбраната. В  списъка намират място и дружества от Индия, Шри Ланка, Китай, Сърбия, Казахстан, Тайланд, Турция.

Обхванати са и представители на съдебната система, местни политици и отговорни за незаконното депортиране на украински деца. Нов голям пакет от санкции подготвиха и САЩ. 

"Чрез санкциите отслабва военната машина на Путин. Новият ни пакет е смазващ, мерките са стотици, част от тях са насочени срещу хората, замесени в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Действащите досега санкции не спряха отбранителната индустрия на Русия. Путин и неговите мошеници намериха много пробойни", заяви зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Във фокуса на новите ограничения са стоки и технологии, които могат да се използват за дронове.

"Всяко евро, което Русия губи, е от значение. Затова ЕК ще продължи да подкрепя държавите членки, за да гарантира ефективно прилагане на мерките, и да работи за противодействие на евентуални опити за заобикаляне на санкциите", се казва в позиция на Комисията. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback