fallback

Путин в пилотската кабина на ракетоносец в Татарстан: Да го кръстим Минтимер Шаймиев

Руският лидер посети един от новите цехове и разгледа четири дълбоко модернизирани стратегически "Ту-160М"

21.02.2024 | 15:32 Автор: Вяра Димова

При пристигането си в Татарстан руският президент Владимир Путин посети Казанския авиационен завод на името на. С. П. Горбунова, съобщават руски медии.

Той посети един от новите цехове и разгледа четири дълбоко модернизирани стратегически ракетоносеца "Ту-160М". Такива самолети могат да бъдат носители на ядрено оръжие и са елемент от така наречената ядрена триада на Руската федерация.

Путин лично се качи в пилотската кабина на един от самолетите - при управлението. Там прекара около 10 минути. След като научи, че ракетоносецът все още няма име, президентът предложи да го кръсти в чест на първия президент на Татарстан  - Минтимер Шаймиев.

"Това е човек, който направи много за цялата страна, за цяла Русия', подчерта руският лидер.

Путин се запозна и с презентация за работата на завода, производствените планове и привличането на кадри, включително млади, пише "Труд".

Той беше придружен от министъра на отбраната Сергей Шойгу, вицепремиера - ръководител на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров, главния изпълнителен директор на Ростех Сергей Чемезов, генералния директор на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар и ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback