fallback

Вучич: Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, въпреки силния натиск на Запада

Човешкото достойнство и природа се ценят повече в трудни времена, заяви сръбският президент

20.02.2024 | 10:28 Автор: Толя Стоянова

Сърбия възнамерява да запази независимата си политика по отношение на отказа от въвеждане на санкции срещу Русия въпреки силния натиск на Запада. Това заяви сръбският държавен глава в интервю пред генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов.

"Когато конфликтът в Украйна започна, аз казах, че не знам как ще се развият събитията. Тогава решихме на държавно равнище да осъдим конфликта, както и всички останали, но посочихме, че нашата позиция е да не въвеждаме санкции (срещу Руската федерация). Ние казахме, че знаем какво е да бъдат въведени санкции срещу вас. Става въпрос за приятелски народ и би било несправедливо да се постъпи така с руския народ", обясни Вучич.

Той отбеляза, че Сърбия е единствената страна в Европа, която не е въвела санкции срещу Русия към момента. По думите му на всички събития на международно равнище, в които участва Сърбия, основната тема са санкциите срещу Русия.

"Ние не се бием в гърдите или нещо подобно, но както виждате, моят отговор към вас ще продължи да бъде, че ще се опитваме да защитаваме позицията си колкото е възможно по-дълго. Успяхме да го правим вече две години. Ще продължим ли да го правим - не знам, но се надявам", каза сръбският държавен глава, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че човешкото достойнство и човешката природа се ценят повече в трудни времена, а пословицата "приятел в нужда се познава" описва най-добре отношенията между Сърбия и Русия.

"Сърбия, въпреки че е малка страна, е по-справедлива по отношение на руската държава и руския народ. Като президент аз трябва да имам рационален подход, но трябва да разбирам и емоциите, които съществуват в повечето сърби", отбеляза Вучич.

След началото на конфликта в Украйна сръбският президент съобщи в обръщение към нацията, след заседание на Съвета за сигурност на Сърбия, че страната подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да въведе санкции срещу Русия.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback