fallback

Заплаха ли са за режима роднините на мобилизираните мъже в Русия?

Броят им на участниците в движението става все по-голям

19.02.2024 | 22:05 Автор: Вяра Димова

Движението на роднините на мобилизираните в Русия привлича все повече внимание. Акциите се провеждат край стените на Кремъл - жените полагат цветя на гроба на Незнайния воин и искат да се върнат техните близки, които воюват в Украйна. Аналогични протести започнаха да се провеждат и в други региони на Русия. Руските опозиционни сили се договориха да поддържат това движение с убеждението, че мобилизационните повиквателни са Ахилесовата пета на Кремъл.

Политиците и роднините на мобилизираните гледат на войната по различен начин - едните я осъждат и искат изтегляне на руските войски, другите са за ротация на военните и за продължаване на военните действия.

Една от най-известните активистки е Олга Кац, чийто брат е загинал на фронта. За DW тя казва следното: "Митингите са много сложна тема. Разбира се, най-лесният и очевиден начин да изразиш своето недоволство е да излезеш на Червения площад и недоволно да тропнеш с крак".

Според нея на този вид публични прояви могат да дойдат провокатори, а "диалогът с властта" ще приключи. Самата Олга е поддържала войната в Украйна, смятайки я за "противостоене на Запада и опит да бъде спрян разпадът на Русия".

Кац бойкотирала митингите по време на първата акция на жени на мобилизираните в центъра на Москва в началото на ноември 2023 година - тогава пет жени организираха самостоятелни протести с искания близките им да се върнат у дома, при положение, че престоят на мобилизираните на фронта не е ограничен от срокове. Снимките от протеста незабавно се разпространиха из социалните мрежи и привлякоха вниманието на медиите. Полицията не се реши да задържи участничките, но след акцията в домовете на някои от тях дошли полицаи - уговаряли жените да прекратят публичната си дейност. След това роднините на мобилизираните пренесоха акциите си край стените на Кремъл, където жените всяка седмица полагат цветя на гроба на Незнайния воин.

Първите акции преминаха предимно мирно - приличаха повече на публични диспути между поддръжници и противници на руското нахлуване в Украйна. За двата месеца, откакто се провеждат, броят на участничките е нараснал от осем до 50 души.

Междувременно протести се организират и извън Москва - като например в Екатеринбург, където обаче полицията задържа петима от участниците. На жените били съставени административни протоколи за нарушение на правилата за участие в публични прояви, а един от мъжете, подкрепящи исканията на жените, бил арестуван за осем денонощия.

Към акцията в Москва започват да се присъединяват и още хора. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback