Мистерията се заплита: По тялото на Навални има синини, охранява го полиция

Твърди се, че все още не е извършена аутопсия

19.02.2024 | 07:42 Редактор: Искра Ангелова

Тялото на Алексей Навални се охранява от полицията, по него има синини, вероятно получени при конвулсии и реанимация, а на лекарите не е позволено да извършат аутопсия. Това заяви източник на независимия руски вестник "Новая газета".

Според източници от независимите руски медии се предполага, че тялото на Алексей Навални се намира в моргата на болницата в Салехард, провинция Ямало-Ненетия, където се намира и лагерът, в който е починал руският дисидент. Според тях все още не е била извършена аутопсия, въпреки че властите продължават да не позволяват на семейството да види или вземе тялото на Навални.

Първоначално тялото на Навални е било пренесено в град Лабитнанги, на 36 км от наказателната колония, в която е починал, в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Северна Русия. Източници "Новая газета" твърдят, че в петък тялото му е било прехвърлено в Регионалната болница в Салехард.

"Обикновено телата на хора, които умират в затвора, се носят директно в Службата за съдебна медицина на улица "Глазкова", но в този случай по някаква причина тялото на Навални е отнесено в клиничната болница", пояснява фелдшер от службата за бърза помощ в Салехард.

"Взеха го в моргата, внесоха го вътре и след това поставиха двама полицаи пред вратата. Можеше и да сложат табела с надпис "Тук се случва нещо мистериозно". Разбира се, всички искаха да разберат какво се е случило, за какво е цялата тази тайнственост и дали не се опитват да скрият нещо сериозно", допълва той.

По-късно е станало ясно, че тялото, докарано в моргата, е на Алексей Навални, и че смъртта му "не е от криминално естество" - термин, който се използва, за да се изключи убийство с огнестрелно оръжие.

Медикът добавя, че по тялото на Навални има следи от синини и въпреки че не изглеждат да са от побой, по думите му Навални трябва да е бил все още жив, за да се появят синините, пише "Фокус"

"Като опитен фелдшер мога да кажа, че нараняванията, описани от тези, които са ги видели, изглежда са от конвулсии. Ако човек има конвулсии и другите се опитват да го държат на земята, но конвулсиите са много силни, тогава се появяват синини. Те също така заявиха, че той е имал синина на гърдите - такава, каквато се получава при непряк сърдечен масаж", разказва още той.