fallback

Медведев: Да не се поддаваме на истерията около спада на рублата

България е действала под натиск, както от страна на Брюксел, така и на САЩ за "Южен поток", смята руският премиер

10.12.2014 | 17:36 Автор: Теодора Георгиева

България е действала под натиск, както от страна на Брюксел, така и на американците във връзка със строежа на газопровода "Южен поток", коментира в телевизионно интервю руският премиер Дмитрий Медведев

"За съжаление, България не даде разрешението си, но тя действаше като нормален член на ЕС", каза Медведев и допълни: "Като цяло Брюксел ни заяви, че не се нуждае от такъв проект”.

Руският премиер, обаче, уточни, че страните от ЕС може да се включат към новия руски газов проект през Турция.

Медведев заяви, че историята на Южен поток е завършила печално. „Изминахме голяма част от пътя, но проектът се провали. От обективна гледна точка той беше замразен и затова беше взето решение да се откажем от него, коментира руският премиер.

Той подчерта, че разширяването на Син поток и създаването на хъб в Турция е интересен проект. По думите му Русия не изключва възможността към проекта за нов газопровод към Търция и ЕС да се присъединят европейски партньори.

Междувременно Медведев заяви, че стойността на руската валута се понижава под влияние на цените на петрола и натискът, който упражнява Западът върху Москва чрез санкциите. Медведев коментира, че санкциите са нож с две остриета, тъй като влияят и на Русия и на Запада.

Той подчерта, че прекратяването на бизнес отношенията с Москва ще доведе до сериозни загуби за европейските икономики.

"Цената на тези решения е в размер на десетки милиарди долари. Това означава, че и нашата икономика е загубена в резултат на тези санкции. По оценки на икономистите поради прекъснатите договори с Русия европейската икономика е била лишена от 40 милиарда евро през тази година. За следващата очакваните загуби за ЕС са в размер на 50 милиарда евро, заяви Медведев.

Медведев подчерта, че Русия не е обявявала война на никого и не е инициатор на сложните отношения между Русия и Запада. Западните сили въведоха санкциите срещу Москва заради действията й в Украйна. Русия на свой ред отвърна на удара и въведе ембарго на вноса на хранителни продукти от Европейския съюз.

Медведев отговаря на въпросите на журналистите Ирада Зейналова от Първи канал, Сергей Брилев от „Росия 1“, Вадим  Такменев от НТВ, Марианна  Максимовска от РЕН ТВ  и Михаил Зигар от телевизия "Дождь".

 

fallback
Още от Свят
fallback