Австралия отпуска 165 млн. долара за борба с глобалното затопляне

10.12.2014 | 14:30 Редактор: Лъчезар Вълев
Австралия отпуска 165 млн. долара за борба с глобалното затопляне

Австралия ще даде 165 млн. долара за смекчаване на ефекта от глобалното затопляне в бедните държави. Средствата ще бъдат преведени във фонда „Зелен климат“ на ООН и ще бъдат разпределени в период от 4 години.

Тони Абът обясни, че парите, опуснати за фонда, ще дойдат от бюджета на Австралия за отпускане на помощ. Той допълни, че финансиране ще бъде обявено официално от външния министър на страната Джули Бишъп по време на Конференцията на ООН за измененият на климата в Перу, която се провежда от 1 до 12 декември.

"Преди известно направих няколко различни коментара  по темата. Както виждаме, през последните месеци нещата се развиват и смятам, че е справедливо и отговорно правителството да направи разумен и пропорционален ангажимент към фонда за смекчаване на климатичните изменения. Мисля, че това, което прави правителството е нещо разумно", заяви Тони Абът.

Австралия е един от най-големите замърсители с парникови газове на глава от населението. Страната е изложена на все по-голям натиск да направи повече за овладяването на климатичната заплаха. "Зелените фондове" е само един от механизмите, които трябва да допринесат за достигане на тези 100 милиарда годишна помощ от 2020 г.

15 страни вече са внесли средства в тях. Сред най-големите донори са Съединените щати и Япония, който отпуснаха по 1,5 млрд. долара и Франция и Германия, които внесоха общо 2 млрд. долра. Участие в дарителския фонд взеха също Швейцария, Чехия и Южна Корея.