fallback

Джон Кери иска разгръщане на операцията срещу "Ислямска държава"

10.12.2014 | 13:34 Автор: Лъчезар Вълев

Американският държавен секретар Джон Кери призова Конгреса на Съединените щати да даде повече правомощия за борба с групировката "Ислямска държава". Той поиска от законодателния орган разрешение за използване на военна сила срещу ислямистите, което да не се ограничава само до териториите на Ирак и Сирия. Според Кери борбата срещу групировката трябва да е по-гъвкава. По думите му не трябва да се създава впечатление, че ислямистите няма да бъдат преследвани в други държави, ако представляват опасност за американските интереси. В изказването пред Сената държавният секретар засегна темата за изпращането на сухопътни войски, като заяви, че не трябва да се изключва и тази възможност.

Ние не искаме разрешението за използване на военна сила да ограничава нашите способности да използваме подходяща военна сила срещу Ислямска държава в по тези места. По наше мнение би било грешка да обявяваме открито пред групировката, че има безопасни убежища за тях извън Ирак и Сирия, заяви държавният секретар.

В отговор на въпрос от шефа на външната комисия към Сената Робърт Менендес, Кери увери засега Вашингтон не смята да използва въоръжени сили за свалянето на президента на Сирия Башар Асад.

Междувременно стана ясно, че бойци от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак са били снабдени със специализиран наръчник за това как да се отнасят с робите си, съобщава "Дейли Мейл". Документът обяснява с подробности кой точно може да бъде направен сексуален роб, а също така кога жената може да бъде бита и при какви обстоятелства е оправдано да изнасилиш момиче, което не е влязло още в пубертета.

В момента има над 5 000 отвлечени жени и деца, които се държат като роби от главорезите. Огромното мнозинство от тях са от общността на Йезидите и са били пленени по време на голямото клане в планината Синджар през август тази година.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback