Американският Конгрес постигна съгласие за бюджета за 2015 година

10.12.2014 | 11:55 Редактор: Теодора Георгиева
Американският Конгрес постигна съгласие за бюджета за 2015 година

Лидерите на партиите в американския Конгрес договориха помежду си параметрите на федералния бюджет до септември 2015 година. Близо половината от предлаганите трилион и сто милиарда долара разходи ще отидат за отбрана, 74 милиарда – за военни операции в чужбина и мерки срещу тероризма. Проектобюджетът трябва да бъде гласуван най-късно утре.

 

В проекта е включено и финансирането на някои бунтовници, които се бият в Сирия срещу Башар Асад, пояснява Ройтерс. 5,4 млрд. долара пък са предвидени за борбата срещу смъртоносния вирус ебола. Преди броени дни Камарата на представителите на американския Конгрес, която е контролирана от републиканците, одобри законопроекта за годишен бюджет за отбрана от 585 млрд. долара.

В документа се дава правото на президента Барак Обама да разшири военната кампания на САЩ срещу ислямските бунтовници в Ирак и Сирия. Пентагонът потвърди план за обучение и оборудване на умерените сирийски бунтовници, борещи се със силите на президента Асад.


В края на миналата година американската администрация беше под финансова блокада. Тогава Конгресът трябваше да се съгласи на компромис след продължилите седмици спорове. Стотици хиляди държавни служители бяха изпратени в принудителен отпуск заради временното спиране на всички второстепенни държавни служби, след като законодателите не успяваха да постигнат съгласие около горната граница на дълга.