Приоритетът на САЩ в Близкия изток - икономика, сигурност или и двете?

Джон Кери призова американския бизнес да инвестира в Близкия изток и отчете, е американските търговски интереси в региона отиват далеч отвъд петрола

09.12.2014 | 09:56 Редактор: Красимир Кирев
Приоритетът на САЩ в Близкия изток - икономика, сигурност или и двете?

Иракските сили за сигурност и кюрдските бойци, с помощта на международните съюзници, са успели да притиснат джихадистите на почти всички ключови бойни полета. Това обяви в Кувейт, напускащият поста секретар по отбраната на САЩ Чък Хейгъл. Той посети американската военна база Бюринг и обеща на военнослужещите, че на този етап няма да бъдат изпращани на фронтовата линия срещу "Ислямска държава". Хейгъл все пак призова за готовност и оптимална подготовка, в случай на спешна нужда от действия. По думите му, американските военни съветници в Ирак и Сирия правят достатъчно, за да помогнат в офанзивата срещу екстремистите. 

"Иракските сили за сигурност, бойците пешмерга, с наша помощ помогнаха на иракските власти да си върнат част от загубените позиции. Те подобряват своята структура и организация. Поемат инициативи. Повтарям мнението на много генерали – тази борба е дългосрочна. Ще има разочарования. Ще има и победи", обяви Хейгъл.

 

В това време Джон Кери открито заговори за бизнес интересите на САЩ в Близкия Изток:
 

Ние имаме интерес да помагаме на нови компании и бизнеси, които да подпишат контракти с американски фирми. Това и правим. Всички други държави опитват същото. Ние само ще спечелим, ако Близкият изток просперира и се превърне в основен пазар за американските услуги и стоки. Освен това тук са най-големите ни партньори – Израел и Арабските държави, които стоят до нас във времена на тежки предизвикателства пред сигурността. 


Държавният департамент организира двудневен икономически форум, събрал на едно място представители на правителството и бизнес делегати от Турция, Близкия Изток и Северна Африка.