fallback

Гърция изтегли президентските избори с 2 месеца по-рано

09.12.2014 | 08:46

Парламентът в Гърция реши да измести президентските избори от февруари 2015 през декември 2014, съобщава Би Би Си. Според агенцията първият тур ще се проведе на 17 декември, вторият и третият при нужда – на 22 и 27 декември.

Изборите за начин за излизането на Гърция от политическата криза, предизвикана от непопулярната програма за икономии, въведена според изискванията на тройката кредитори срещу финансова помощ.

Изтеглянето на изборите по-рано би позволило да се определи политическото бъдеще на Гърция преди преговорите по приключване на програмата.

Правителството на Антонис Самарас обеща това да стане в началото на 2015.

От 2010 Гърция получи 245 млрд. евро. За третото тримесечие на 2014 тя показа най-добър ръст в еврозоната – 0,7%.

Гръцкият президент заема сравнително церемониална роля – Антонис Самарас все още не е обявил кой е неговият кандидат за поста на Каролос Папуляс.

 

Сириза е съгласна

Самарас има нужда от подкрепата на 180 депутати в 300-местната камара, за да спечели вота.

Ще му се наложи да поиска подкрепата на опозицията, за да избегне предсрочни парламентарни избори, съобщава Би Би Си.

Гърция излезе от опустошителна 6-годишна рецесия по-рано през 2014, но някои инвеститори все още се тревожат от връщането към дните на финансова криза с началото на  кампанията.

Официални представители и анализатори, цитирани от Ройтерс казват, че решението да се изтеглят изборите за президент с два месеца по-рано показват, че коалиционното правителство със 155 депутати в парламента е убедено, че може да си осигури подкрепата, от която се нуждае.

Опозиционната партия Сириза приветства решението да се проведе президентски вот другата седмица, с мотива, че това ще доведе до предсрочни избори. Сириза обещава да сложи край на икономиите и да прекрати сътрудничеството с кредиторите от ЕС и МВФ.

При обявяване на решението говорителят на правителството София Вултепси каза, че гръцките власти имат нужда да се съсредоточат върху преговорите с Тройката след решение на еврозоната да одобри кратко удължение на програмата за финансова помощ за Гърция и за да сложат край на политическата несигурност, пише Катимерини.

 

ЕС удължи финансовата помощ за Гърция с два месеца

Изненадващото съобщение бе направено малко след срещата на министрите на финансите на еврозоната в Брюксел, на която стана ясно, че ще одобрят молбата на Гърция европейската част от финансовата помощ, която приключва на 31 декември, да се удължи с два месеца.

Това решение позволява на тройката да се върне в Атина и подновяване на замразените преговори.

Гърция се очаква официално да представи заявлението си за удължаване във вторник.

 

Тройката се връща в Гърция

Катимерини е научил, че Самарас и Венизелос са решили да преместят по-рано изборите още преди няколко дни.

Решението от Брюксел да одобри удължаването на финансовата програма за Гърция бе съобщено само няколко часа сред като в Атина бе одобрен бюджетът за 2015.

Комисарят по икономически въпроси на ЕС Пиер Московиси е потвърдил, че техническите екипи на Тройката се връщат в Атина във вторник, за да подготвят почвата за очакваното пристигане на ръководителите на делегациите, съобщава Катимерини.

 

fallback
Още от Свят
fallback