fallback

Транспортен хаос в Брюксел

08.12.2014 | 19:14 Автор: Теодора Георгиева

Транспортен хаос в белгийската столица Брюксел и околностите й. Причината е мащабна стачка. Близо половината от полетите на летището в града са отменени. Не се движи градския и железопътния транспорт. Ефективният протест е част от продължаващата вече месец антиправителствена кампания, която ще завърши с общонационална стачка на 15 декември.

 

Движението на автомобили в Брюксел е блокирано от барикади , издигнати от протестиращите. Повечето магазини за хранителни стоки и най-големите предприятия са спрели работа. Училищата и домовете за възрастни хора работят на минимален режим. Не се движат и високоскоростните международни влакове от Париж, Лондон и Амстердам.

"За да бъда честен, не знаех за стачката. Чакахме влака. Но всичко беше празно. Нищо няма на таблата, няма срокове, нищо няма. Тук абсолютно никой няма информация. Нищо не знаем какво се случва", заяви турист от Мексико.

"Железопътните работници възстават срещу новите мерки на правителството. През следващите пет години ще бъде наистина трудно по отношение на условията на труд, годините за пенсиониране, заплатите, точно като всички други работници", заяви представител  на синдиката на транспортните служители.

Синдикатите съобщават, че причини за стачните действия са реформите в пенсионната система и социалното осигуряване. Правителството настоява за увеличаване на възрастта за пенсиониране, повишаване на данъците, съкращаване на част от публичните услуги.

 

fallback
Още от Свят
fallback