fallback

Еврогрупата обсъжда проектобюджетите за 2015

08.12.2014 | 16:58 Автор: Мартина Ганчева

 

Само пет от 18-те страни членки на еврозоната са привели бюджетите си с пълно съответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това обяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум на заседание в Брюксел. Отличници са Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия и Словакия. На други седем страни - Франция, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Австрия и Малта е препоръчително да предприемат допълнителни строги мерки за икономии, за да постигнат договореното с Европейската комисия намаляване на бюджетния дефицит през следващата година. Колко ефективни са тези мерки ще бъде оценено от Еврогрупата на следващата среща през март.

За Гърция министрите коментираха, че отбелязва напредък по изпълнението на своите програми". Според агенция Ройтерс Европейският съюз обмисля да разшири спасителния план за южната ни съседка до средата на 2015-а година. Атина обаче настоява срокът на непопулярната програма да бъде не шест месеца, а няколко седмици. От Брюксел настояват, че подобен ход е наложителен, за да може да продължи подпомагането на гръцките банки с ликвидни средства от страна на Европейската централна банка. Преди началото на заседанието на Еврогрупата германския финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция е на прав път. 

"Винаги сме имали принцип в Европа, че правилата са валидни за всички. В същото време обаче виждаме, че всяка страна по отделно има своята извънредна ситуация. Трябва да сме готови да намерим път за Гърция. Не казваме, че не можем да й дадем още време. Това, което важи за Гърция, се отнася и за по-големи държави", коментира дипломатът. 

На свой ред еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви: 

"Аз съм напълно наясно с промените и положените усилия от страна на Гърция. Целта ни е да постигнем пълно съгласие за Гърция,което да й позволи да намали бюджетния си дефицит, да насърчи реформите и да положи стабилна икономическа основа. Имахме дискусии седмици наред. Искаме Гърция да излезе от трудната ситуация и Комисията ще направи всичко в тази посока"

В навечерието на срещата в Брюксел германския канцлер Ангела Меркел коментира, че е направен голям икономически напредък в еврозоната, но ситуацията остава крехка“.

 

fallback
Още от Свят
fallback