Русия напредва по целия фронт, Украйна изнемогва заради липса на муниции

Украински експерт: Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина

05.02.2024 | 16:00 Редактор:
Русия напредва по целия фронт, Украйна изнемогва заради липса на муниции
Русия напредва по целия фронт, Украйна изнемогва заради липса на муниции

Руснаците са успели да завладеят две селища на югоизток от Купянск - Табаивка и Крохмалное - и напредват също на североизток. Край Авдеевка битката за надмощие до голяма степен е в застой, но Русия концентрира все повече сили в района, което вероятно означава, че предстоят засилени удари срещу украинските защитници на града, съобщава ZDF. В същото време руските части напредват и към Бахмут. 

Сред основните проблеми, пред които е изправена украинската армия, е недостигът на муниции за противовъздушната отбрана. Русия многократно обстрелва основни украински градове, включително и Харков, с ракети и дронове, което показа слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна.

На 2 февруари руски дронове нанесоха удари по индустриалния град Кривой Рог. Електрозахранването на голяма мина беше прекъснато, което остави миньорите в капан под земята. Те бяха спасени едва след като електрозахранването беше възстановено. 

Въпреки това Украйна все още е в състояние да нанася удари по руски военни цели в Крим. Показва го потапянето на катера "Ивановец" в нощта на 31 януари срещу 1 февруари. Украйна атакува две руски военни летища на окупирания полуостров, като на летището Белбек бяха поразени най-малко три руски военни самолета. 

Във войната на изтощение Русия има преимущество, пише ARD. Москва инвестира много в своята отбрана и увеличи производствените си капацитети. Освен това получава муниции отвън, включително от Северна Корея, припомня DW.

"В доста трудна ситуация сме. Ако спестяваме, боеприпасите могат да стигнат за още месец и половина", казва украинският военен експерт Андрей Камаров. И отбелязва, че Русия струпва все повече сили по ключови точки на фронта. 

"В Авдеевка, в района на Купянск и в Лиман. Врагът скоро може да започне да оказва много силен натиск и тогава ще стане критично", предупреждава Камаров. 

Снимка: БГНЕС