Демократическата партия на Ренци сплоти редици около кмета на Рим

Политици от опозиционни партии са разследвани за взимане на подкупи

08.12.2014 | 08:35 Редактор: Ирина Георгиева

Демократическата партия на италианския премиер Матео Ренци сплоти редици около кмета на Рим Иняцио Марино, след като опозицията призова той да подаде оставка, предаде Reuters.

37 души арестува прокуратурата в Рим миналата седмица и започна да разследва десетки други, заподозрени в съучастие в мафиотска система за корупция, управлявана от бившия кмет на Рим Джани Алемано, припомня БТА. Политици от опозиционни партии, включително Алемано, както и от управляващата партия на Ренци, са разследвани за взимане на подкупи в замяна на изгодни договори с общината, сключвани с фирми на престъпната група.

Сегашният левоцентристки кмет на Рим Иняцио Марино, който не е сред разследваните, нареди да бъдат проверени договорите на общината, а висшите администратори на града да се сменят на ротационен принцип. 

Тримата разследвани членове на ДП прекратиха членството си в партията, но въпреки това опозицията настоява Марино да подаде оставка и администрацията му да бъде разпусната.

"Марино трябва да продължи да върши работата си, той трябва да управлява града и да го управлява добре", каза в телевизионно интервю министърката за реформите и отношенията с парламента Мария Елена Боски, една от най-приближените до премиера Ренци.

И Алемано - политик от десницата, който бе кмет на Рим от 2008 до юни миналата година, и тримата представители на ДП отхвърлят обвиненията в корупция, посочва Reuters.