Гръцкият парламент прие бюджета на страната за 2015 г.

За пръв път от десетилетия той почти не предвижда дефицит – едва 0,2% от БВП

08.12.2014 | 08:34 Редактор: Красимир Кирев
Гръцкият парламент прие бюджета на страната за 2015 г.

"За" финансовата рамка гласуваха 155 депутати, срещу 134 "против". Въпреки това Атина отхвърли исканията на Европейския съюз и Международния валутен фонд за допълнителни мерки за икономии в размер на 1,7 млрд. евро. Планът включва достигането на растеж на БВП в рамките на 2,9% - прогноза, която нарежда страната на едно от първите места по очакван ръст в Еврозоната. Очаква се също така общият държавен дълг да се свие от 177,7% от БВП през тази година, до 171,4 % през следващата, като така ще си остане най-големият в ЕС.  Гръцкият премиер Андонис Самарас нарече бюджетът за 2015 г. "край на ерата на принудителното спасяване на Гърция":
 

След много десетилетия, тази година нашата страна успя да се сдобие с първия си балансиран бюджет. Това е исторически момент! По-възрастните сигурно ще се изненадат, че дори е възможно, а младите – надявам се – ще продължат поетия курс. Това е единственият път към растеж, истински растеж без турбуленции.


Въпреки оптимизма в редиците на гръцкото правителство, експерти на Тройката кредитори смятат финансовата рамка за твърде оптимистична. Те очакват дефицитът да бъде доста по-голям от очакваните 0,2%, може би близо до 3-процентната бариера. Затова настояват за допълнителни икономии.

Опозицията и синдикатите също критикуват бюджета. Според синдиката на държавните работници, той ще доведе страната до по-голяма криза и ще увеличи бедността. Лидерът на опозиционната партия Сириза Алексис Ципрас пък смята, че новият бюджет гарантира нови 5 години на тежки икономии:
 

Резултатът от гласуването е доказателство, че правителството е само на една крачка от своя край. Колкото по-рано премиерът осъзнае това, толкова по-рано ще има избори за по-добро бъдеще на Гърция!

По време на гласуването няколкостотин души игнорираха силния дъжд пред парламента и протестираха, настоявайки за край на мерките за икономии.