САЩ и Израел с различния по проблемите в Близкия изток

08.12.2014 | 08:27 Редактор: Красимир Кирев
САЩ и Израел с различния по проблемите  в Близкия изток

"Мирните преговори между Израел и Палестина приключиха, защото палестинците са искали това". Така израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира възможността за подновяване на диалога. Американският държавен секретар Джон Кери, от своя страна отхвърли схващането, че мирът е неосъществима мечта. Двамата проведоха дълъг разговор, посветен на ситуацията в Газа, иранската ядрена програма и опасността от организацията Ислямска държава.

Нетаняху и Кери посочиха ядрената програма на Техеран като основна и най-пряка опасност за националната сигурност на САЩ и Иран. Израелският премиер определи липсата на споразумение по програмата до изтеклия краен срок – 24 ноември – като щастливо стечение на обстоятелствата.

Ако споразумението беше подписано миналия месец, това щеше да отвори пътя пред Иран да стане призната ядрена сила. Дори Израел да не е част от преговарящата шесторка, нашата позиция изигра ключова роля в спирането на споразумението. Сега трябва да увеличим натиска върху Техеран и да го принудим да се лиши от ядрената си технология", обяви Нетаняху.

 

Джон Кери пък е на мнение, че споразумение с Иран си струва да бъде преследвано. Същото се отнася и перспективата за възобновяване на мирните преговори между Израел и Палестина. Той коментира:

Напълно осъзнавам, че на повечето хора, които живеят в Газа или Западния бряг, идеята за мир звучи съмнително и неосъществимо. Разбирам това. Но искам да ви кажа, че САЩ твърдо се противопоставят на схващането, че постигането на мир е празна идея. Днес нуждата от двустранно споразумение е по-силна от всякога.

 

Що се отнася до опасността от джихадистите, Кери призова за по-дългосрочна стратегия, която да бъде изпълнявана дори от неговия наследник и да бъде насочена не само срещу "Ислямска държава", но и всички сродни на нея терористични и екстремистки групи.