Грозни сцени пред операта Ла Скала в Милано

Причината - реформите в трудовия пазар в Италия и принудителното изгонване на нелегалните обитатели на общински жилища

08.12.2014 | 08:21 Редактор: Красимир Кирев
Грозни сцени пред операта Ла Скала в Милано

Премиерната вечер в Ла Скала е едно от най-бележитите културни събития на стария континент. Цената на билетите достига няколко хиляди евро. Сред знаменитостите в ложите беше директорът на МФВ Кристин Лагард, която вчера се наслади на произведението на Бетовен - "Фиделио". На площада отвън обаче беше на лице паралелна реалност. Демонстрантите и органите на реда разменяха удари, летяха камъни и димки. Протестиращите поискаха подобряване на жилищната политика за социално слабите и повече средства от бюджета за култура и образование.

Историята на недоволството на гражданите започна през ноември, когато служителите в публичния сектор и студентите стачкуваха и протестираха в цялата страна, заради реформите в трудовия пазар. Премиерът на страната Матео Рензи предложи отмяната на правило, което позволява на неправомерно уволнени служители в компании с повече от 15 работници, да се върнат отново на работа. Мотивът на правителството беше, че от една страна така се отблъскват чуждестранните инвеститори, а от друга – законът е дискриминационен спрямо служителите на краткосрочни договори. Синдикатите обаче са твърдо против такава мярка.


Италия продължава да изпитва икономически трудности и не може да намери пътя към растежа. БВП на страната отбеляза спад с 0,1% за периода юли-септември тази година.  През второто тримесечие понижението беше с 0,2 на сто.