fallback

Над 200 арестувани след масовите протести в Атина

Акцията е в памет на 15-годишен младеж, убит от полицай преди 6 години

07.12.2014 | 19:45 Автор: Лъчезар Вълев

Още по темата

Изпочупени витрини, запалени коли и над 50 тона събрани от общинските работници камъни, бутилки и отпадъци. Така изглежда гръцката столица, която снощи се превърна в арена на сблъсъци полиция и леви радикални групи. Заместник-кметът на гръцката столица Йоргус Апостолополус заяви, че безредиците по време на демонстрациите му напомнят от 2008 г. Тогава ден след убийството на Александрос Григоропулос южната ни съседка се сблъсква с едни от най-масовите размирици за последните 10 години.

Мерките за сигурност след нощта на тежки сблъсъци в големите градове остават засилени. Днес щафетата на гръцкия гняв поеха синдикатите, които се събраха на демонстрации в цялата страна.

На фона на демонстрациите днес в парламента текат ожесточени дебати по проектобюджета за следващата година. Поименното гласуване е предвидено за часовете около полунощ. Синдикатите очакват, че недоволството на гърците ще повлияе на депутатите от управляващата коалиция да преразгледат икономическите мерки, заложени в програмата на правителството. Финансовият план за следващата година предвижда всеобхватни намаления на данъците и облекчения за съдиите и военнослужещите. Това се случва в период, в който страната започна да излиза от най-дълбоката рецесия в своята история. В Бюджет 2015 е заложен икономически растеж от 2,9%, благодарение на възстановяването на частните инвестиции и умерения ръст на потреблението след годините на спад. Очакванията за тази година са за прираст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,6 на сто заради туризма.

От опозицията обявиха, че няма да подкрепят бюджета, а депутатът от опозиционните леви радикали "Сириза" Янис Михелоянакис обяви, че започва гладна стачка срещу същите икономическите мерки, заложени в проекта за финансите на страната.

Освен политически обоснована, той обяви, че му е и в подкрепа на гладуващи вече две седмици сирийски имигранти, които настояват Атина да им осигури политиеческо убежище.

 

fallback
Още от Свят
fallback