fallback

Руските войници се бият дрогирани, твърдят в САЩ, Германия и Украйна

"Тук е като Лас Вегас", шегува се един от военните

31.01.2024 | 17:30 Автор: Тодор Петров

Руски войник зловещо се усмихва въпреки раните си. Според CNN това е в резултат от приета от въпросния войник дрога, която го правела безчувствен към болките.

Автентичността на кадрите не е доказана, но пред американския телевизионен канал представители на украинските въоръжени сили също говорят за руски войници (бивши затворници), които се бият под въздействието на наркотици, пише германският вестник "Меркур".

Новинарската телевизия n-tv също цитира източници от Киев, според които руските военни давали на войниците дрога, за да им е по-лесно в битките. Украинският Генерален щаб твърди, че се правело така, защото руските войници все по-често отказвали да умират по бойните полета в Украйна. По тази причина ръководството в Москва било започнало да експериментира с допълнителни форми на стимулиране, които замъгляват усещането за реалност, пише в поредната военна сводка на Киев. Документът визира конкретно 108-и пехотно-десантен полк, където редовно се раздавали психотропни и упойващи вещества.

"Тези медикаменти предизвикват еуфория и притъпяват болките. Войниците, които ги вземат, по-лесно се готвят за кървавите сражения във войната в Украйна и не изпитват същия страх от смърт или раняване", пишело в сводката. 

Тази информация не е потвърдена от друг източник, уточнява n-tv. И берлинският всекидневник "Моргенпост" твърди, че употребата на наркотици сред руските войници е широко разпространена, като се позовава на няколко независими един от друг източника. Пред британския Кралски институт на обединените служби все повече военни докладвали за руски войници, намиращи се под влияние на амфетамини и други наркотични субстанции.

Редом с възбуждащите субстанции, сред руските войници са особено популярни и успокоителните, съобщава "Верстка". 

"Има всякакви барбитурати. Аз самият съм взимал. Всеки втори или трети войник ги гълта", споделя един руснак под пагон. Той пояснява, че войниците имали голяма слабост и към други медикаменти по рецепта – например срещу хронични страхове, пише DW.

Всички войници, с които са разговаряли разследващите журналисти, потвърждават едно: в окопите лесно се намира дрога. 

"Тук е като Лас Вегас", шегува се един от войниците. Твърди се, че жителите на окупираните от руснаците територии разнасяли наркотици директно из окопите, добавя още "Моргенпост". 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback